Special mopeder - Special built mopeds.
 VICTORIA Victoria Werke A-G, Nürnberg.  ^ back to picture reg. ● [Back/to Hilfsmotor main.]
- - - - - - - - - - - - -
 
 
                  
        Victoria Vicky.                Test i Teknik för Alla 14/52
 
 
 1952 - Vicky. Victoria cykel med hjälpmotor. [More Vicky I, at Victoria.] [Separate hulpmotor.] 
 
 
 

ArtiklarMopedens start den 1 juli 1952.

   
 
Tyska Vicky har måst bantas ner.
 
 
 
 
 
 1952   TfA testar Vicky I i nummer 14. Same test at "special" mopeds - at Victoria main.
  "Original" testet finns på Victoria sidan (More Vicky I...... och länk till alla tester).               
 
 
     testar VICTORIA 1952 
 

Omdöme och provkörning: 

En motor av märket Victoria har världsrekordet för motorer med under 75cc cylindervolym, och det är således en motor med god härkomst vi har att göra med.

Den har hittills tillverkats i över 80 000 exemplar i en version som lämnar den "olagliga" effekten 1 hk, av vilka en hel del sålts i Sverige. Dessa rapporterar med otrimmade motorer maximifarter mellan 

40 och 45 km/tim. Den vederbörligen legaliserade 0,8 hk-motorn är exakt densamma som den större men har naturligtvis anpassats till 

de svenska bestämmelserna.

Victoria står bland hjälpmotorcyklarna som den mest motorcykelliknande genom att den går att växla ned. Växlingen sker genom att man drar vänstra spaken intill styrstången, där den stannar med en spärr, och det torde vara få backar som inte Victoria klarar med denna växel. På rakorna ger den den tillåtna maximifarten. 

Man kan ganska träffande likna Victorias växelanordning vid den gamla T-Fordens hel- och halvfart. Motorcykelåkare kan också lätt göra misstaget att vanemässigt koppla ur - men istället lägga in "krypväxeln". Knepet med detta handtag, som vid urkoppling bara ska dras in till hälften, lär man sig dock ganska kvickt, och sedan är det bara att fräsa iväg. Växlingen går blixtsnabbt tack vare en genialisk konkoppling med dubbla drev. Det går att slira i gång cykeln, men det rekommenderas inte. Specialförgasaren utan choke gör starten lätt, och man behöver inte ha några som helst bekymmer för "luften". Genom kedjedriften och reglagemöjligheterna får man en fullt "motorcykel mässig" kontakt med cykeln, och det kan förväntas att speciellt alla med motorsinne, som vill ha en mycket billig motorcykel mycket gärna köper sig en Victoria - om de kan få tag i någon, för efterfrågan är större än tillgången. 

 

 

 

Motor: 38 cc tvåtakts luftkyld, 0,8 hk vid ca 4 000 varv/min. Cylinderdiameter 35 mm slaglängd 40 mm, kompressionsförhållande 1:6. Victoria Special förgasare med automatisk choke Roterande slidventil,  Noris svänghjulsmagnet med belysningsspole. 

 

Fabrik: VICTORIA WERKE A.-G. Nürnberg.  

 

Motorplacering: Invid bakhjulet på cykelns vänstra sida. 

Drivsätt och växlar: Kedje drift på kedjekrans fästad på bakhjulets ekrar. Två växlar med mellanliggande friläge synkroniserat. 

Reglage: Förgasarhandtag med rulle, "pys" och kombinerat handtag för växling och koppling, det senare med spärr i alla tre lägena. 

Utrustning: Bensintank för 3 liter oljeblandad bensin, strålkastare med hel- och halvljus, baklyse. 

Vikt: Motor 11,5 kg. 

Pris: Komplett Victoria cykel med motor 705: - kronor, enbart motor 425: - kr.

 
  
  

Victoriamotorn är placerad invid bakhjulet på cykelns vänstra sida och driver på en kedjekrans monterad på bakhjulets ekrar.  

 

Styrstången med växlar och reglage.